Cada vegada és més habitual que les llars disposin d’aparells connectats al mòbil, que permeten controlar des de la calefacció fins a la porta d’accés a l’habitatge o la seguretat.
Des d’endolls intel·ligents per controlar quan s’encén o s’apaga qualsevol dispositiu elèctric (que val poc més de 20€), fins a una nevera intel·ligent que sap què hi ha a la nevera i que permet fer la compra del què falta des d’una aplicació mòbil (a partir de 5.000€), passant per una bombeta intel·ligent, que emmagatzema energia o un pany intel·ligent, que es pot obrir o tancar amb el mòbil, i ens permet saber qui i quan ha entrat o sortit de casa.
Tots aquests aparells domòtics són cada vegada més habituals a les nostres llars. Ens permeten controlar la despesa elèctrica, millorar la seguretat de la llar i fer-nos la vida més còmoda. Però, a nivell assegurador, com ens pot ajudar tota aquesta tecnologia?
Les companyies asseguradores no han passat per alt la irrupció de la internet de les coses. Tot al contrari. Estan fent servir aquesta intel·ligència artificial i l’anàlisi de les dades que aporten aquests dispositius, per dissenyar productes totalment adaptats a les necessitats dels clients. Per posar un exemple, si saben quants dies l’habitatge està desocupat per vacances, poden adaptar les garanties i els capitals a aquests períodes de temps.
Per altra banda, el fet de tenir un control en temps real del què passa a casa (amb càmeres de seguretat, per exemple), pot ajudar a que en cas de sinistre, es pugui donar una resposta immediata per part dels serveis d’assistència de les companyies, i aminorar, per tant, les conseqüències del sinistre.
Algunes companyies ja han començat a introduir també els vídeo peritatges, de manera que la gestió i la tramitació dels sinistres cada vegada serà més àgil i còmoda.
Si les companyies tenen molta més informació sobre els habitatges, podran ser més precises a l’hora de cotitzar els riscos, i oferir unes cobertures encara més personalitzades, per millorar sobretot en la prevenció i la detecció de sinistres, que faran baixar la freqüència de la sinistralitat a la llar. Tot això hauria de revertir en un ajust de les primes actuals. Veurem com evoluciona. Temps al temps.
I per acabar, una reflexió final… Amb l’ànim de millorar la connectivitat, augmentar el nostre benestar, controlar les despeses de la llar, estar més segurs dins de casa… estem cedint les nostres dades a empreses que cada vegada tenen més informació sobre els nostres hàbits de consum, salut, seguretat… Hem de ser molt curosos a l’hora de cedir aquesta informació, i assegurar-nos que aquestes empreses fan un tractament correcte de les nostres dades. En aquest aspecte, les companyies asseguradores hauran de fer un esforç addicional per oferir el màxim de seguretat i confiança als clients.
Quant a l'autor