Jubilació assegurada?

PerMariàngels

Jubilació assegurada?

No és cap secret que els nascuts a partir del BabyBoom, haurem de treballar fins més enllà dels 65 anys, per cobrar una pensió de jubilació que no ens servirà per mantenir el nivell de vida. Tindrem el rècord de cotitzacions a la Seguretat Social, i malgrat això, l’Estat no ens podrà garantir una vellesa digna.

L’envelliment de la població, una taxa d’atur elevada, una població en actiu amb contractes laborals precaris… fan del tot urgent una reforma del sistema estatal de pensions. Fa pocs dies el govern de Pedro Sanchez (en funcions) anunciava que retiraria 3.000 milions d’euros del Fons de Reserva de les Pensions per poder pagar la paga extraordinària de Nadal. Si ho fa, a finals d’aquest 2019 quedaran a la guardiola de les pensions no més de 2.000 milions d’euros, res a veure amb els 41.634 milions que hi havia a finals del 2014 (Font: Expansion del dia 11/10/2019).

Davant de tot això, com podem assegurar-nos un nivell de vida quan ens jubilem? Com ens podem assegurar una bona jubilació?

La clau està en estalviar, i estalviar de manera continuada i sistemàtica.

Hi ha moltes maneres d’estalviar. Has de buscar la que més s’adapti a la teva manera de fer.

Hi ha tres aspectes clau que et poden servir per triar quin és el producte que més et convé per assegurar-te un capital a la jubilació:

1. La seguretat. La rendibilitat d’un producte d’estalvi, depèn del seu nivell de risc. Quan hagis de triar un producte, has de tenir molt clar si estàs disposat a assumir el risc de pèrdua del capital que hagis invertit, a canvi d’una expectativa de rendibilitat més gran. L’altra opció seria tenir una rendibilitat més moderada, sabent que quan et jubilis o quan el producte arribi a venciment, recuperaras el diner invertit.

2. La disponibilitat. Quan contractis un producte d’estalvi, has de tenir clar si per a tu és important o no poder disposar dels diners en algun moment abans de la jubilació.

3. La fiscalitat. Per acabar, un últim aspecte que has de tenir ben present és si el producte d’estalvi que estas avaluant té avantatges fiscals i quins són. Per exemple, els Plans de Previsió Assegurat actualment tenen avantatges fiscals en el moment de les aportacions al pla (són deduïbles fins a 8.000€ anuals en la declaració de l’IRPF). En canvi, a l’hora de cobrar, els rendiments tributaran com a rendiments del treball. Per altra banda, les rendes vitalícies, els PIAS (Plans Individuals Estalvi Sistemàtic) o els SIALP, tenen l’avantatge fiscal en el moment en el què es rep la prestació, que tributa com a rendiments d’estalvi, no en el moment de les aportacions.

Dependrà doncs de les circumstàncies personals de cadascú per decidir-se entre els diferents productes asseguradors pensats especialment per estalviar a llarg termini: els Plans de Previsió Assegurats, els PIAS, les Rendes Vitalicies, els SIALP…

El que està clar és que no podem refiar-nos de que quan ens jubilem puguem viure dignament amb la pensió que ens garantirà l’Estat. Hem d’estalviar per poder complementar-la quan arribi el moment.

Quant a l'autor

Mariàngels administrator